perjantai 8. marraskuuta 2013

Turhautettu nousupyrkimys Bachin f-molli-invention avaustaitteessa



Yhtenä johtoajatuksenani on, että Schenker-analyysistä ei kannata tehdä vaikeampaa, kuin se on. Emme tarvitse sille esoteerisen salatieteen hohdetta. Esimerkiksi Bachin musiikki on kompleksista, ja hyvän analyysin täytyy kyllä heijastaa tätä kompleksisuutta, mutta jotkut asiat ovat selkeitä ja ne kannattaa tehdä mahdollisimman selkeiksi.

Vaikka analyysin perusteet voivat olla täysin selkeät ja kenen tahansa ymmärrettävissä, analyysin tulos voi silti valottaa tai rikastaa musiikin ilmaisullisia ja elämyksellisiä ulottuvuuksia tavalla, joka ei ole itsestäänselvä. Tätä pyrin seuraavassa havainnollistamaan f-molli-invention ensimmäisen taitteen analyysillä. Aiemmassa blogitekstissähän olen käsitellyt jo invention teemaa (jossa selkeää on ennen kaikkea harmoninen pohja).

Lähestytään siis taitetta kuten tähän asti: jakamalla se hahmotuksellisiin vaiheisiin sekä soveltamalla rajakohta- ja mahdollisesti penultimaperiaatetta. Alussa on kaksi nelitahtista teemaesiintymää. Sitten seuraa kolmitahtinen yksikkö, joka toistetaan suurin piirtein sellaisenaan transponoituna. Näin muodostuu eräänlainen sekvenssi, joka on vaikutelmaltaan kuitenkin aika kaukana "tavallisesta" sekvenssistä, mihin on syynä sekä sekvenssiyksikön pituus että epätavanomainen siirtointervalli: nouseva kvintti tai laskeva kvartti. (Kvinttinousuiset sekvenssit eivät ole kovin harvinaisia, mutta yleensä toistetun aiheen siirtointervallina on niissä ylöspäinen sekunti, joka muodostuu nousevan kvintin ja laskevan kvartin yhdistelmästä.) Lisäksi aiheensiirto ei ole mekaaninen, sillä kummassakin käden osuudessa on tärkeä rekisteriä koskeva muutos, jonka analyyttisiin seuraumuksiin palaan hetken kuluttua. "Sekvenssi" johtaa kahden tahdin mittaiseen hemioliseen vaiheeseen (t. 15–171), joka on luonteeltaan kadensaalinen. Erikoista kyllä, se ei kuitenkaan kadensoi normaalisti, sillä odotetun pohjamuotoisen c-mollin I asteen asemesta kuullaan I6, joka alkaa samalla toisen taitteen.

Kaiken kaikkiaan taite jakautuu siis 4 + 4, 3 + 3, 2, kuten seuraavasta kaaviosta ilmenee:

Kaavio sisältää myös rajakohtaperiaatteeseen perustuvan harmonista hierarkiaa koskevan approksimaation. Bassosävelet ovat rajakohtien korollisia bassoja paitsi tahdeissa 5 ja 9, joissa hallitseva bassosävel tulee pienen viipeen jälkeen. Näiden yksityiskohtien analyysi perustuu ennen kaikkea purkaustendensseihin: tahdin 4 lopun b vaatii purkauksekseen as-basson, kuten teemaa käsittelevässä tekstissä jo selitin, ja tahdin 8 lopun e vastaavasti f-basson. Lisäksi kummassakin kohdassa korosteinen synkooppirytmi markkeeraa tahdin toisen kahdeksasosan. Tämän approksimaation mukaan laajempi kuva on seuraava: teemaesiintymät prolongoivat toonikaa (t. 1–9), "sekvenssi" (t. 9–151) etenee kvinttinousuisesti dominantin dominantille (IIn [n = palautusmerkki]), ja kadensaalinen hemiola (t. 15–171) johtaa tonikalisoidulle V6-soinnulle (c-mollin I6). Olennaista on huomata, että tahdin 12 c-mollisointu, joka sijaitsee keskellä "sekvenssiä", tuo kyllä muassaan c-molli-sävellajin mutta ei vielä vakiinnuta rakenteellista V astetta.

Seuraavaksi kannattaa kuitenkin selvittää, voiko tätä approksimaatiota parannella penultima-periaatteen nojalla. Lähinnä tällainen mahdollisuus koskee tahdin 15 G-duurisointuun (IIn) johtavaa välidominanttia (c-mollin V7/V), jonka d-pohjasäveleen tullaan tahdissa 14 mutta joka on ennakoivasti vallassa jo edeltävässä tahdissa. Tämän penultiman rakenteellista merkitystä voisi ehkä puolustaa jo sillä perusteella, että dominantit yleensä johtavat "tehokkaammin" tärkeisiin harmonisiin pisteisiin kuin kvinttinousuiset liikkeet. Tällaista normatiivista perustetta huomionarvoisempaa on kuitenkin, että tapa, jolla Bach on kohdan säveltänyt, tukee konkreettisesti penultima-sointua (t. 13–14) rajakohtasoinnun (t. 12) kustannuksella.

Kun verrataan toisiinsa "sekvenssin" puoliskoja, havaitaan, että rekisteriä koskevat muutokset vahvistavat kummassakin kädessä tahtien 13–14 välidominanttia suhteessa tahdin 12 c-mollisointuun. Vasen käsi hyppää tahdissa 12 ylös es–c1 kun tahdissa 9 vastaava liike on alaspäinen as–f. Tämän johdosta tahdin 12 c-mollisointu hahmottuu sekstisoinnuksi, mikä heikentää sointua ja tekee mahdolliseksi kuulla sen es-basson lomasäveleksi matkalla f-toonikasta d-välidominanttiin. Oikea käsi taas hyppää tahdin 13 lopussa ylös fis2-säveleen, kun tahdissa 10 vastaava liike on alaspäinen. Tämän seurauksena välidominantin septimi saa seuraavassa tahdissa huomattavan rekisterillisen korostuksen, kun ylä-ääni etenee c3-säveleen, Bachin cembalon korkeimpaan nuottiin, saakka (t. 14).

Näillä perustein on syytä soveltaa penultima-periaatetta ja nostaa d-pohjainen välidomantti rakenteen avaintekijäksi:


Kuten kuvasta ilmenee, c3 on pitkän f-mollisointua murtavan rekisterillisen nousun päätepiste. Aiemmassa blogitekstissä puhuin jo teeman sisäisestä rekisterillisestä nousupyrkimyksestä: tahdin 3 e2–b2-intervalli on oktaavin ylempänä kuin edeltävät ylä-äänitapahtumat, mutta tahti 4 palaa perustasolle. Tahdissa 5 e2 saa kuitenkin jatkoa, kun f2 otetaan oikeassa kädessä huomion keskipisteeksi. Tahdissa 9 edetään vuorostaan as2-tasolle, ikään kuin myöhästyneesti b2-tason pyrkimykset toteuttaen, kun teemakuvion alkua seuraa huomiota herättävä desimihyppy (f1–as2) alkuperäisen sekstihypyn (f1–des2) asemesta. Kolmiviivainen c on tämän nousevan sointumurron huipentuma.

Kaaviosta ilmenee myös tavanomainen schenkeriläinen tapa tulkita tahtien 13–14 välidominantti kromatisoidun 5–6/5-kulun perusteella. Tulkinnan pohjalla oleva I5–6–II-kulku on erittäin tavallinen kaikilla rakennetasoilla, kuten on jo tullut mainituksi teeman kahden ensimmäisen tahdin yhteydessä. (Aivan toista maailmaa edustavana esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Mozartin B-duuri-sonaatin KV 333 kummankin ääriosan avaukset; finaalin rondoteemaa käsiteltiin tunnillakin.) Nyt, kun c on dissonanssina välidominantissa, I5–6 esiintyy muodossa 5–6/5 ja äärimmilleen kromatisoituna. Ajatuksena on, että f pysyy syvimmältään hallitsevana bassona mutta muuntuu fis-tasoksi, samalla kun terssi as muuntuu a:ksi. Vaikutelman havainnollistamiseksi voi kannattaa kuunnella seuraavaa pelkistettyä kulkua tahdin 14 kuvion valmistuksena:


Välidominantin ilmaantuminen tekee lähes järkyttävän vaikutuksen, ja tällä onkin keskeinen merkitys taitteen ilmaisuteholle. Teeman yhteydessä tarkasteltu rekisterillinen nousupyrkimys ei lannistu kerralla vaan ilmenee taitteen mittakaavassa pitkäjänteisemmin rakennettuna toonikasoinnun murtona, joka vie ylä-äänen kvintin (^5) ylempään oktaaviin. Kun päämäärä on saavutettu, paljastuu kuitenkin yrityksen toivottomuus. Toonikasoinnun asemesta kuullaankin välittömästi purkausta vaativa 6/5-sointu, joten oktaavisiirron päämäärätlä puuttuu harmoninen pohja, minkä jälkeen liike romahtaa jälleen lähtötasolle taitteen lopussa.

Tässä jo olikin analyysin olennaisin sisältö perusteluineen ja seuraamuksineen. Useimmat edellä esitetyn graafin yksityiskohdat lienevät helposti ymmärrettävissä. Niille lukijoille, jotka kaipaavat perusteellisempaa käsittelyä, annan kuitenkin lisäselitystä pariin pienempään kysymykseen, jotka koskevat eri käännösten painoarvoja.

Ensimmäinen, tunnillakin keskustelua herättänyt  kysymys koskee d-pohjaisen välidominantin hallitsevaa bassosäveltä. Kromatisoitu 5–6/5-liike perustuu ajatukseen, että bassona on syvimmältään fis, mutta 5–6- tai 5–6/5-liikkeessä on erittäin tavallista, että pinnemmalla 6- tai 6/5-sointu on "käännetty pohjamuotoiseksi". Pohjamuotoinen D7 saavutetaan vahvasti tahdissa 14 f–es–d-liikkeen päämääränä, mutta toisaalta myös fis esiintyy bassossa sekä tahdissa 13 että tahdin 14 lopussa, juuri ennen soinnun purkausta. Tietyllä tapaa syvimmäinen ja pinnimmainen taso kohtaavat toisensa fis-bassoa korostaessaan, kun taas d-basso jää välitason ilmiöksi. Yllä olevassa graafissa tahdin 14 lopun fis-basso on otettu mukaan syvimmälle tasolle ikään kuin penultima-periaatteen äärimmäisenä sovelluksena. (Tämä yksityiskohta poikkeaa sivumennen sanottuna julkaistusta graafistani.)

Toinen kysymys liittyy toisen teemaesiintymän (t. 5–8) tulkintaan:


Olen tulkinnut alaääniliikkeet f–as- ja e–b-intervallien Ausfaltungien perusteella tavalla, jonka mielekkyys ei ehkä intuitiivisesti vaikuta ongelmalliselta. (Muistettakoon samojen intervallien Ausfaltungien merkitys myös teemassa.) Tarkkaan ottaen tulkinta ei kuitenkaan aivan vastaa tähän asti sovellettuja periaatteita, siis rajakohta- ja penultima-periaatetta. Jos siis haluamme pitää analyysikriteerit täysin selkeinä ja avoimina, ei tätä kysymystä voi jättää sikseen.

Rajakohtaperiaatteen mukaan teemaesiintymien pari muodostaisi bassossa toonikasoinnun edestakaisen murron f–as–f eli I–I6–I, sillä tärkeimmän rajakohdan (t. 5) hallitseva bassosävel on as – jonka myöhästyneestä saapumisesta on puhuttu teeman analyysin yhteydessä. Graafissa tahdin 5 as on kuitenkin tulkittu tahdin 4 f:ään nähden alisteiseksi. Myöskään penultima-periaate ei – ainakaan tähän asti sovelletussa muodossaan – tee tulkintaa mahdolliseksi. Penultima-periaattellahan olen tarkoittanut vain sitä, että rakenteellisesti tärkeää sointua edeltävä sointu voi saada korkeamman rakenteellisen painoarvon kuin pelkän rajakohtaperiaatteen mukaan olisi mahdollista. Tässä tulkinnassa kuitenkin rajakohtaa edeltävä sointu saa korkeamman painoarvon kuin itse rajakohtasointu. Miksi tulkinta vaikuttaa luontevalta, johtuu lähinnä siitä, että tahdin 4 pohjamuotoinen I esitetään rytmis-eleytyksellisesti paljon painokkaammin kuin seuraava I6. Vaikutelmana jälkimmäiseen sointuun tultaessa ei ole niinkään, että saavuttaisiin uuteen bassoon, vaan että aikaisempi bassoääni jää tilapäisesti pois, kuten graafi pyrkii kuvaamaan.

Tilanteet, joissa juuri ennen hypermetriin ja muotoiluun perustuvaa rajakohtaa vakiinnutetaan jokin harmonia niin vahvasti, että rajakohdalla esitettävä sointu ei kykene sitä syrjäyttämään, eivät ehkä ole kauhean tavallisia Bachilla. Klassis-romanttisessa musiikissa tällaisia tilanteita tulee kuitenkin usein vastaan. Ajattelen tilanteita, joissa jokin hahmotuksellinen vaihe tuntuu päättyvän vahvaan kadenssiin (hypermetrisesti heikossa kohdassa), mitä seuraa suoraan uusi lähtö jostain epävakaammasta harmoniasta (vahvassa kohdassa). Sikäli kun pyrimme analyysiperusteiden johdonmukaiseen esitykseen, tällaiset tilanteet on otettava siinä työssä huomioon aiemmin esitettyjen periaatteiden lisäksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti