maanantai 11. marraskuuta 2013

Mozart, sonaatti KV 281, rondo: implikoitu avaustoonika vai ei?


Analyyttis-teoreettinen ongelma, johon tällä kertaa tahtoisin kiinnittää huomiota, liittyy rondoteeman alkuun. Seuraavan esimerkin graafissa kohta on merkitty avaustoonikan yli piirretyllä viivalla, joka ei ole mikään standardimerkintä Schenker-analyysissä. Normaalimpaa olisi joko panna nuotinpää sulkuihin tai jättää se kokonaan pois. Kuitenkaan nämä vaihtoehdot eivät minusta vaikuta aivan tyydyttäviltä.

Muilta osin rakenne on helpohkosti hahmotettavissa. Kun poistetaan appoggiaturat, échappéet ja pienet terssintäytöt, jäljelle jäävät graafiin merkityt ylä-äänisävelet. Harmonian hierarkia ei varmaan ole itsestäänselvä – olen ollut kansainvälisessä Schenker-symposiumissa, jossa luennoitsija tulkitsi tahdin 3 toiselle ja neljännelle tahtiosalle rakenteellisen toonikan. Perusteet subdominantin prolongaatiolle tahdissa 3 ovat kuitenkin selkeät, sillä IV astetta tukee sekä metri että muotoilu, siis kuvionmuutos IV asteen kohdalla ja yhtenäinen V asteelle jatkuva kuviointi. Jos tahtien 3–4 IV–V-kulku on siten osa harmoniarunkoa, on perusteltua tulkita niiden tukevan painavimpia ylä-äänitapahtumia. Kurssilla olemme käsitelleet useita teemoja, joissa toistuu sama äänenkuljetus samoin metrisin suhtein: alaäänen ^4–^3–^2–^1–^5-kulkua vastassa on ylä-äänen ^6–^5–^4–^3–^2. (Juuri tähän äänenkuljetusmalliin perustuu myös a-molli-sonaatin transitiota käsittelevän tekstin ensimmäinen tulkintavaihtoehto.) Tästä ^4–^3–^2 on tulkittu osaksi ylä-äänen laskevaa linjaa; on varsin tavanomaista, että painokas IV ei tue suoraan astetta ^4, vaan sen korvaa aluksi ^6, mikä auttaa välttämään ei-toivotun oktaavisaundin.

Mutta palataan alkuun. Tuskinpa moni lukija intuitionsa perusteella vastustaa sitä, että tahdin 2 pääiskulle johtava kulku toimii tässä avaustoonikan vakiinnuttajana. Tarkkaan ottaen voidaan kuitenkin huomata, että toonikaa eivät tässä tue rajakohta- ja penultimaperiaate tähän asti sovelletussa muodossa. Rajakohtaperiaatteen nojalla vahvempia ovat hypermetrin ja muotoilun tukemat tahdin 1 II ja tahdin 3 IV, mutta niiden välinen I ei silti hevin hahmotu niille alisteiseksi. Tämä tietysti viittaa samaan kuin f-molli-invention taannoinen analyysi: nämä periaatteet johtavat pitkälle mutta kaipaavat täydennystä tilanteessa, jossa tärkeä harmonia vakiinnutetaan ennen rajakohtaa...

Mutta taas olin harhautua pois tämän blogitekstin pääasiasta. Alun bassokulku h–c–a–b on tulkittu graafissa b–c–a–b-kaksoissivusävelkuvion perusteella, niin että h toimii ajatellulta b:ltä tulevana kromaattisena lomasävelenä 5–6/5-liikkeen yhteydessä. Jos b:tä ei ajaltetaisi lähtökohdaksi, h olisi tulkittava pelkäksi c:n epätäydelliseksi sivusäveleksi, jolloin minusta menetettäisiin jotain olennaista toonikasoinnun ja 6/5-soinnun välisestä suhteesta. Toisaalta en tahtoisi oikein merkitä avaus-b:tä sulkuihin, koska sitä ei ole implikoitu niin vahvasti, kun yleensä sulkumerkkeihin merkittäviltä säveliltä vaatisin. En siis ajattele, että b pitää kuvitella avaus-f:n säestykseksi, vaan että b auttaa selittämään ensimmäisenä bassosävelenä esiintyvän h:n luonteen.

Tahtoisin tarjota tällaista yliviivaamista ajatellun muttei varsinaisesti implikoidun avaustoonikan merkiksi. Idea ei kylläkään ole omani, vaan löytyy Edward Lauferin Hlifskadenzia käsittelevistä merkinnöistä (Schenker Studies 2, s. 136). Tilanne onkin läheistä sukua Hilfskadenzille. Mozart-teemassa on ikään kuin Hilfskadenz ilman kadenssia, siis ilman pohjamuotoista dominanttia. Kummassakin tapauksessa on kyse siitä, että "täydellisen" arkkityyppisen kulun avaustoonikan on jätetty pois – mutta ikään kuin merkkinä tai jäännöksenä poistetusta toonikasta on siihen luontevasti suhteutuva lomasävelinen 6/5.

Toivon kommentteja näihin ajatuksiin sekä kokeneilta että vähemmän kokeneilta Schenker-analyytikoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti